Skip links

Hvor mye veier en curlingstein? Og 6 andre fakta besvart

Hvor mye veier en curlingstein? Og 6 andre fakta besvart

Hvor mye veier en curlingstein

Mer å utforske

Ifølge håndboken til World Curling skal en curlingstein veie maks 19,96 kilo, inkludert bolt og håndtak. Steinene lages vanligvis som 40 pounds (18,14 kg) eller 42,5 pounds (19,28 kg). Det viktigste er at den ikke går over maks-vekten!

Dette er bare ett av mange spørsmål folk har om steinene i denne unike sporten, så her kommer litt morsomme funfacts du ikke vil finne andre steder på nettet.

1. Kommer alle steinene fra samme sted?

Du har kanskje hørt dette før, enten fra en venn som liker curling eller fra en kommentator på TV. Det er ikke helt sant, selv om det er nær sannheten. De fleste gangene du har sett curling på TV, har steinene blitt laget av det skotske selskapet Kays of Scotland. Dette selskapet jobber tett med World Curling, som organiserer alle internasjonale mesterskap som EM, VM og OL.

Curling er faktisk enda mer populært i Canada enn i Skottland, og der har de et eget selskap som også lager steiner. Canadian Curling Stone produserer nesten alle steinene til de nesten 1000 klubbene i Canada. Noen av disse steinene har også blitt brukt i VM som ble holdt i Canada. Så det finnes to steder i verden hvor curlingsteiner lages.

2. Hva er curlingsteiner laget av?

Curlingsteiner er laget av granitt, men ikke hvilken som helst granitt. Det trengs en spesiell type granitt som kan tåle kulde og harde støt på curlingbanen.

Granitten til steinene kommer fra to steder i verden, hvor øya Ailsa Craig er den mest kjente. Her henter Kays of Scotland sin granitt, og det er disse steinene du vanligvis ser på TV under VM eller OL. Steinene er gode for sporten fordi de ikke tar opp vann som kan fryse til is, og den fine strukturen gjør at kraftige støt fordeles jevnt og forhindrer sprekker.

Steinene som lages i Canada får sin granitt fra Trefor Quarry i Wales, hvor de finner granitt med lignende egenskaper.

3. Er curlingsteiner laget av forskjellige typer granitt?

Ja, det finnes flere typer granitt som brukes til å lage curlingsteiner. Som nevnt tidligere i artikkelen, lages steinene både i Skottland og Canada. I Skottland hentes granitten fra Ailsa Craig, en vulkansk øy vest for fastlandet i Firth of Clyde. Øya er bare 0,99 km² stor og ser faktisk ut som en curlingstein.

Her bryter man ut to typer granitt som brukes til moderne curlingsteiner: Blue Hone og Common Green. Kays of Scotland ble grunnlagt i 1851 og har nøye testet seg frem til den beste curlingsteinen.

De fant ut at Blue Hone, med sin fine struktur, er perfekt for glideflaten, men den tåler ikke støt så godt. Common Green derimot, kan tåle harde støt uten å bli skadet. Derfor lager selskapet såkalte insert steiner, hvor en Common Green stein får en Blue Hone glideflate, slik at man får de beste egenskapene fra begge granittypene.

4. Hvorfor lyser steinene?

Noen ganger ser man et lite grønt lys på steinene. Dette lyset viser at steinen har blitt sluppet før hogline. På samme måte som en lengdehopper ikke kan tråkke over kanten på planken, kan ikke en curlingspiller holde i steinen når den krysser hogline. Hvis dette skjer, vil lyset på steinen bli rødt i stedet. Da må steinen stoppes og tas ut av spillet, og man får ikke mulighet til å sette den tilbake.

Denne teknologien brukes ikke alltid i mesterskap fordi det har vært problemer med den de siste årene.

Når teknologien ikke brukes, kan man be en dommer om å følge nøye med på hogline under kampen. Dette skjer vanligvis hvis et lag mener at det andre laget bryter regelen flere ganger.

5. Hvorfor er steinene nummerert?

Hvis du har sett på curling på TV eller kanskje spilt det en gang, har du sikkert lagt merke til at alle steinene har et nummer. Grunnen til dette er for å kunne kjenne igjen steinene. Det er flere grunner til at dette er nyttig for spillerne:

  • Selv om steinene lages for å være så like som mulig, kan de oppføre seg litt forskjellig.
  • Dette var et større problem tidligere, men dagens lag er så flinke at små forskjeller kan gjøre stor forskjell.
  • Det er vanlig for landslagene å ta med én reserve når de deltar i mesterskap.
  • Denne reserven er der ikke bare for å hjelpe laget hvis noen blir skadet eller syke, men også for å teste steinene.
  • Vanligvis får alle lag trene med steinene kvelden før kampen.
  • Da bruker reserven og treneren tid på å teste steinene nøye for å finne eventuelle forskjeller.
  • Før kampen får spillerne sine to steiner basert på hva de har funnet ut.

Steinene har også et serienummer gravert på seg. Dette gjør at landslagene kan ta notater om hver stein og lagre informasjon til neste gang de bruker dem i mesterskap. Kanskje noe man kan finne god informasjon om i en App lagd av en av våre trenere i fremtiden?

6. Hvorfor curler steinene?

Dette er et spørsmål som mange curlingspillere ikke kan svare godt på. Det er fordi vi ikke er helt sikre. Vi lærer fortsatt nye ting om fysikken i curling, og vi har nok ikke lært alt ennå, selv om sporten har eksistert siden 1500-tallet.

Det vi vet med sikkerhet, er at steinene alltid vil curle (skru), selv om du prøver å sende dem rett frem.

Så den eneste måten å forutsi hva steinen vil gjøre på, er å gi den en spesifikk rotasjon, enten med klokken eller mot klokken. Hvis du roterer steinen med klokken, vil den curle til høyre. Hvis du roterer den mot klokken, vil den curle til venstre. Vi vet at mer friksjon gir mer curl, mens mindre friksjon gir mindre curl. Dette gjør at vi kan bestemme hvor mye curl vi ønsker, enten ved å forberede isen på en bestemt måte eller ved å behandle steinene.

Ofte stilte spørsmål:

Hva veier en curlingstein?

En curlingstein veier mellom 17,24 kg og 19,96 kg, inkludert bolt og håndtak.

Hvilke materialer brukes til å lage curlingsteiner?

Curlingsteiner er laget av granitt fra Ailsa Craig i Skottland og Trefor Quarry i Wales. De to hovedtypene granitt som brukes er Blue Hone for glideflaten og Common Green som tåler støt.

Hvordan identifiseres curlingsteiner?

Curlingsteiner er nummererte for identifikasjon og testing. Hver stein har et serienummer for notater og informasjonslagring.

Hvorfor curler curlingsteiner?

Det er uklart hvorfor steinene curler. Til tross for at curling har røtter tilbake til 1500-tallet, er fysikken bak curling ikke fullt ut forstått. Steinene curler alltid, selv når de blir kastet rett, noe som krever spesifikk rotasjon med klokken eller mot klokken for å forutsi curlretningen.

Hvordan tester lagene curlingsteiner?

Reserver og trenere tester systematisk steinene for forskjeller og tildeler to steiner til spillere basert på funnene. Hver stein er gravert med et serienummer for notering gjennom mesterskapene.

Hva bestemmer mengden curl i curling?

Friksjon bestemmer hvor mye curl det blir, noe som gir kontroll via ispreparering eller steinbehandling.

Hør fra pålitelige kunder

Ser du etter samarbeid?

Snarøya Curlinghall

Langoddveien 6, 1367,

Oslo

På jakt etter en jobb? Send din CV

dordi@curl.no
Denne nettsiden bruker informasjonskapsler for å forbedre din nettopplevelse.
Explore
Drag